Ons programma
het programma

Samen voor veiligheid

1. De bestrijding van drugshandel, diefstallen met geweld en het onveiligheid (sgevoel) doormiddel van « meer blauw op straat » en het gebruik van moderne, effectievesurveillancetechnieken, en meer in het bijzonder in en rond « drugshotspots ».

2. De ontwikkeling van BuurtInformatieNetwerken (BIN) in samenwerking met de wijkcomités ende politiezone in de verschillende wijken van Vorst die geconfronteerd worden met eenonveiligheidsproblematiek (St-Antonius, St-Denijs, Union, Stuart Merril/JB Baeck en Jupiter omer maar enkele te noemen die recent in het nieuws zijn gekomen).

3. De volwaardige heropening van het commissariaat « Schaatsstraat » (24u/24 en 365 dagen)zodat de Vorstenaren een klacht daar kunnen indienen, zelfs gedurende de nacht, en zo eenlokale verankering van onze politie te verzekeren.

4. Het behoud en versterking van vier politiepatrouilles die voortdurend rondrijden op hetgrondgebied van Vorst / St-Gillis.

5. De verhoging van bewakingscamera’s op gevoelige plekken.

6. De systematisering van het gebruik van de bodycam door politie-agenten bij een interventie,wat gunstig is voor alle betrokkenen.

7. De ontwikkeling van de « Security by Design »-benadering in bepaalde probleemwijken : eenmethode om de openbare ruimte te heraanleggen met het oog om de veiligheid en de socialecohesie te verhogen aan de hand van concrete en fysieke aanpassingen.

8. De herinvoering van een nabijheidspolitie-een heid die zich specifiek bezighoudt met de bestrijding van zgn. “kleine criminaliteit”, het dealen, het lastigvallen in de openbare ruimteen diefstal met geweld.

9. In het kader van de opening van een instelling voor minderjarige delinquenten in onze gemeente, de invoering van een comité die samengesteld is uit de politie de gemeentediensten en de instelling zelf. Zij treden in overleg en luisteren naar de buurtbewoners om niet alleen hen te informeren over de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot de jongeren in de instelling maar ook alle beslissingen die de politie neemt om de wijk aangenaam en kalm te houden.

10. Een audit uitvoeren over de organisatie van de Politiezone Zuid om de werking te verbeteren

11. Om de indiening van de online klachten beter te behandelen door middel van de verwerkingvan deze klachten in het ‘Integrated System for Local Police’, het informaticasysteem van depolitie. Zo worden alle signalementen verwerkt in de politiedatabase in plaats van devergeetput.

12. Een samenwerking opzetten tussen het verenigingsleven en de politiezone in kader van eeninformatie-en preventiekanaal inzake intrafamiliaal geweld.

13. Dialoog herstellen tussen onze jongeren en de politie aan de hand van sport- (rugby,toernooien, voetbal,…) of culturele activiteiten of uitwisselingsmomenten.

14. Een ontmoetingsdag over preventie en veiligheid organiseren voor de kinderen uit de basis-en secundaire scholen waarbij ze kunnen kennismaken met de verschilende beroepen uit dezesector (agent, brandweer, dokter, magistaat, ambulancier, straathoekwerker).

15. Een nultolerantie hanteren tegenover racistische en antisemitische daden door vorming of hetweghalen van grafitti, affiches, stickers met haatdragende boodschappen.

16. Het verbeteren van de opvang voor vrouwen die slachtoffer van geweld zijn door vorming en sensibilisering bij de politiediensten.
This is some text inside of a div block.

Samen voor heatlhy finances

17. De verbetering van interne werking via een systematische evaluatie van het beleid, de uittekening van een realistisch financieel plan, maar ook via de depolitisering van de gemeentelijke administratie.

18. De vermindering van bepaalde uitgaven door zich te focussen op kerntaken van een gemeentelijke administratie.

19. De afschaffing of wijziging van bepaalde gemeentelijke belastingen die meer geld kosten dan dat ze opbrengen.

20. Het maximaliseren van onze fiscale autonomie om de fiscale druk te verlagen op de handel, de bedrijven en inwoners (verlaging van de personenbelasting tot 6,5%, verlaging van de onroerende voorheffing evenals de prijs van bepaalde administratieve documenten, zoals het paspoort.

21. Een audit lanceren over de organisatie van het OCMW om de werking en dienstverlening te optimaliseren.

22. Een grondige middelentoets uitvoeren vanwege de diensten van het OCW bij een persoon die een aanvraag indient voor hulp bij het OCMW.

23. Een loket « jonge ondernemers » openen om begunstigden van het OCMW aan te moedigen voor het ondernemerschap (sensibilisering, vorming, (juridisch) advies, financiële steun.

Samen voor our joint mobility

24. Het volledig herzien van het gemeentelijk mobiliteitsplan en de verkeerslussen Good Move in Vorst.

25. Een einde stellen aan een dogmatisch en rigide mobiliteitsbeleid.

26. In diepgaand overleg treden met de buurtbewoners en de socio-economische actoren aanwezig op ons grondgebied.

27. Bij openbare werken aanpassingen voorzien die de bewoners niet opsluiten in hun wijk, winkels en ondernemingen die afsnijden van hun klanten, en geen sluipverkeer veroorzaken.

28. Nauw overleg organiseren met de buurgemeenten om de impact en de coherentie van het mobiliteitsbeleid te kunnen inschatten.

29. Het voorzien van toegankelijke voetpaden (ook voor personen met beperkte mobiliteit) enveilige (bij voorkeur afgescheiden) fietspaden.

30. Het sanctioneren van het wildparkeren van deelsteps met aandacht voor het gebruik vanvoetpaden.

31. Het aanleggen van veilige en afgescheiden fietspaden op de belangrijke gewestwegen.

32. Het verbeteren van de markeringen van de fietswegen aangepast aan ouders en kinderen op de gemeentewegen.

33. De strijd opvoeren tegen fietsdiefstallen, met name de bouw van beveiligde fietsparkings.

34. Het stopzetten van de willekeurige afschaffing van parkeerplaatsen op de openbare weg, en rekening te houden met het specifieke karakter van de wijk en het voorzien van bijkomende plaatsen buiten de openbare weg.

35. Het verdedigen van de verlenging van de tram 7 tussen haltes Albert en Rochefort, onder hetPark van Vorst, op basis van de aanbevelingen van de MIVB.

36. Het bepleiten bij de openbare vervoersmaatschappij MIVB voor een verbetering van de bereikbaarheid & frequentie van Vorst met de bus en tram, en tegelijk de studies vanverlenging van de metro naar Vorst-Ukkel mee ondersteunen.

Samen voor a better quality of life

37. Een betere inzet van de ploegen straatvegers in onze gemeente.

38. Een versterking van de samenwerking en synergie tussen de gemeentelijke en gewestelijke netheidsdiensten in kader van de strijd tegen sluikstort en de ophaling van de openbare vuilbakken.

39. Een verhoging van de controle en van de straffen tegen overlast (sluikstort, hondenpoep, peuken, klein afval, …) met bijkomende camera’s en sensibiliseringsacties.

40. De organisatie van grondige netheidsacties op de openbare weg (ophalen van sluikstort in de straat, de reiniging met water, het onderhoud van de riolen, het herstel van het straatmeubilair, het verwijderen van graffiti,…).

41. Een samenwerking met Net Brussel opzetten om te vermijden dat er geen afvalzakken zich bevinden op straat buiten de ophalingsuren (gebruik van ondergrondse containers, eenverbetering van ophaalrondes).

42. Het plaatsen van openbare asbakken in de buurt van bus- of tramhaltes en de strijd op voerentegen peuken op de openbare weg.

43. De ontwikkeling van een netwerk van openbare toiletten of toegankelijk voor het publiek via sanitaire installaties op bepaalde plekken (parken,…) of in samenwerking met horecazaken.

44. De uitvoering van het Klimaatplan op het vlak van energie-efficiëntie en vergroening van het vastgoed van de gemeente en van OCMW.

45. Het uitbouwen van koelte-eilanden en regentuinen bij de heraanleg van de openbare ruimte.

46. Het verbieden van het laten draaien van de motor door koeriersdiensten, bussen,… in de buurtvan scholen.

47. De vermindering van geluidsoverlast vanwege de vluchten over Brussel door de installatie van geluidsmeters in onze gemeente om vliegtuigen te kunnen verbaliseren die zich niet houden aan de betrokken wetgeving. We zullen ook het federale niveau herinneren aan het principevan het verbod op vluchten over dichtbevolkte gebieden, de volksgezondheid en de veiligheid van de bevolking. De federale regering dient ook de periode van nachtrust uit te breiden van 22u tot 7u, en een verbod in te stellen van opstijgen of landen van vliegtuigen in die tijdspanne(mits uitzonderingen. We dringen ook aan op de oprichting van een onafhankelijke en neutraleopenbare dienst die de bevoegdheid heeft om geluidsoverlast van vliegtuigen op te volgen.

Samen voor making Forest shine

48. Het behoud van moeras op de Wiels-site, en met de renovatie van de naburige historische gebouwen en de ontwikkeling van een culturele invulling van het Metropole-gebouw.

49. Door het stadionproject van Union Saint-Gilloise op de Bempt-site te realiseren, in zoverre de conclusies van de nog uit te voeren studies beantwoorden aan het algemeen welzijn en levenskwaliteit van de bewoners, de eisen gesteld door het milieu en de biodiversiteit, het waterbeheer en lawaai, de mobiliteit en de duurzaamheid van het Sportcentrum.

50. Na de verhuizing van RUSG van het Mariënstadion naar het Bemptstadion, de tribune Zuid renoveren tot toegankelijke sportinfrastructuur voor de buurt (petanqueterreinen, badminton, volley).

51. Een delicaat evenwicht vinden tussen huisvesting en natuurbeschermingsgebieden, en met respect om de verdichting in onze gemeente niet disproportioneel op te leggen, zoals in het project van Match (Keramic-project).

52. De herontwikkeling van de gevangenissite naar een nieuwe wijk met een evenwichtige verdeling tussen openbare en privé-projecten, met het oog op betaalbare huisvesting voor de middenklasse en de aanwezigheid van gemeenschapsvoorzieningen (handel, kinderopvang, scholen, groen, speeltuintjes).

53. In samenwerking met de andere beleidsniveaus werken aan het behoud van economische en industriële activiteit op de Audi-site en in het geval dat de fabriek in Vorst zou sluiten, een industriezone van maken samen met de bouw van woningen, gemeenschapsvoorzieningen, burelen, dienstensector, evenals groene zones met het oog op een nieuwe duurzame en evenwichtige wijk.

54. De strijd tegen leegstand opvoeren door meer middelen voor het sociaal verhuurkantoor(SVK).

Samen voor energising Forest

55. De uitbouw van de culturele pool in de Abdij van Vorst en van de verschillende bestaande culturele projecten : Forest Sound, Artiestenparcours, Park Poetik,…

56. De lancering van een openluchttheaterfestival « Abdij op het Podium » op de gronden van deAbdij van Vorst.

57. Activiteiten aanbieden aan kinderen in de Halloween- en Sinterklaasperiode.

58. In samenwerking met de Heemkundige Kring, de geschiedenis en de geheimen van onzegemeente voor het licht te brengen aan inwoners en toeristen (samenwerking met de scholen,seniorenclubs, het gemeentelijk blad, thematische rondleidingen,…).

59. Een masterplan voor de herontwikkeling van de winkels en markten per wijk in nauw overleg met handelaars(verenigingen) en marktkramers.

60. Ondersteuning aan producten van lokale ambachtslieden tijdens een kerstmarkt in onze gemeente.

61. Het aansporen van wijkinitiatieven om de buurt te verfraaien of te verbeteren.

62. Het uitstippelen van een joggingparcours tussen het Park van Vorst en het Dudenpark.

63. Het pleiten voor de bouw en de opening van een bovengemeentelijk zwembad, gefinancierddoor het Gewest in onze gemeente. Ondertussen moet de gemeente aantrekkelijkezwemtarieven onderhandelen voor de Vorstenaren bij de buurgemeenten.

64. Streven naar het behoud van natuurlijke fauna en biodiversiteit in onze gemeentelijke groene zones.

65. Het voorzien van (drinkbare) waterfonteintjes in de openbare ruimte.

Samen voor de toekomst van onze kinderen

66. Het verbeteren van de kwaliteit van de (leer)ondersteuning in de gemeentelijke scholen.

67. Het versterken van het taalonderricht (Frans in het Franstalig gemeentelijk onderwijs en Nederlands in het Nederlandstalig onderwijs), een noodzakelijke voorwaarde om andere vakken te kunnen beheersen.

68. Het invoeren van vreemdetaalonderricht vanaf een jonge leeftijd: een tweede taal vanaf dederde kleuterklas en een derde taal van het vijfde studiejaar.

69. Kinderen vanaf jonge leeftijd leren coderen en leren schaken op school.

70. Reorganisatie van de buitenschoolse activiteiten door beter gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden in de gemeente (Forest Domaine, Forestoise, Brass, Centr’Al,..).

71. Speelpleinen inrichten, veilig en aangepast aan alle leeftijden.

72. Het aantal kinderopvangplaatsen verhogen, door een nieuw gemeentelijk kinderdagverblijf en een samenwerking met bedrijfscrèches.

73. De opening van een milieuvriendelijk kinderdagverblijf in Vorst.74. Een voorrangsregeling uitwerken ten voordele van werkende ouders en een oudergezinnen voor de kinderdagverblijven.

Samen tegen bestaansonzekerheid

75. Het aanbieden van ambtelijke dienstverlening aan huis voor mensen die zich moeilijk of niet kunnen verplaatsen.

76. Vormingen inrichten aan de ambtenaren ivm de automatische toekenning van sociale rechten.

77. Een verbetering van de doorstroming van informatie over de sociale voordelen van het OCMWaan de zelfstandigen.

78. Een pleidooi voor een kortere wachttijd voor grote en eenoudergezinnen bij de toekenning van een sociale woning.

79. Een betere ondersteuning voor de mantelzorgers, aan de hand van een op lijsting op gemeentelijk niveau door hen bijvoorbeeld te wijzen op het bestaan van de vzw “AidantsProches” of de mogelijkheid te geven om een dergelijk statuut te bekomen (met de bijbehorende voordelen). We willen ook meewerken in samenwerking met andere beleidsniveaus aan een “Huis van Rust” voor de mantelzorgers.

80. Door zich ten volle bewust te zijn van de uitdagingen mbt de mentale gezondheid en de hoge nood van sommige inwoners, willen we volgende initiatieven nemen: informeren en sensibiliseren over de problematiek (aan de hand van flyers, websites, noodnummers);ontmoetingsplekken samen met externe partners die de families vertegenwoordigen; thematische vormingen in samewerking met bevoegde actoren (Brussels Platform voorGeestelijke Gezondheid, Similes,... ) voor geïnteresseerde en betrokken personen of professionals (sociaal assistent,...); bovengemeentelijke samenwerking.

Samen voor efficiënt bestuur

81.  Het toepassen van het principe van “neutraliteit van de openbare dienst” door een verbod op levensbeschouwelijke, filosofische, politieke of religieuze uiterlijke tekenen van ambtenaren tijdens de beoefening van het ambt.

82. Het waarborgen van de tweetaligheid van alle diensten teneinde elke burger te woord te kunnen staan in zijn of haar moedertaal, en tegelijkertijd streven naar een verlichting van de selectieprocedures van de gemeentelijke beambten.

83. Het gebruik van andere talen dan de officiële talen toelaten met het oog op een verbetering van het onthaal voor de bewoners bij administratieve aanvragen. Als deze talen niet erkend zijn als een officiële taal, kunnen betrokken ambtenaren die andere talen spreken, een premie verwerven.

84. Het voorzien van voorbehouden tijdsvakken voor personen die geen of weinig geletterd zijn, voor personen die geen of weinig digitale kennis hebben, voor ouderen, of personen met eenhandicap die geconfronteerd worden met moeilijkheden bij hun administratieve aanvragen.Ook het personeel krijgt hierover een sensibiliseringscursus.

85. De verkorting van de wachttijd voor een afspraak en de herinvoering van tijdsslots zonder afspraak.

86. Door van Vorst een modelgemeente te maken op het vlak van de doorlooptijd van de aflevering van stedenbouwkundige inlichtingen of vergunningen.

87. Een verfrissing en vernieuwing van de gemeentelijke website die voldoet aan de toegankelijkheid van de diensten voor de gebruikers (“Anysurfer-label”), met een bij zondere aandacht voor de personen met een handicap of met beperkte digitale kennis.

88. Een nieuwe start voor de gemeentelijke dienst “Senioren” met een aangepast en toegankelijk aanbod van activiteiten en diensten voor alle Vorstse ouderen (excursies, bezoeken, gegidste wandelingen, kunstworkshops, gezelschapsspelen, maaltijden,...).

89. EHBO-cursussen geven aan heel het gemeentelijk personeel.

90. De verbetering van de energie-efficiëntie van de gemeentelijke en OCMW-patrimonium.

91. Ontmoetingen organiseren per wijk zodat inwoners hun bezorgdheden of suggesties kunnen overmaken aan het College en het schepencollege

Samen voor het dierenwelzijn

92. Jongeren van kleins af, het belang van dierenwelzijn aanleren via de scholen.

93. Een bijkomende losloop zone creëeren voor honden en/of bepaalde vrije uren voorzien voorwandelingen met honden zonder leiband.

94. De strijd opvoeren tegen grashalmen die de gezelschapsdieren pijn doen

.95. De steriliseringscampagnes bij katten verder te zetten en de verbetering van informatie op websites met betrekking tot zwerfkatten.

96. De oprichting van een adviesraad “dierenwelzijn” bestaande uit inwoners, vrijwilligers en professionals.

97. Het bouwen van een bepaalde soort duiventillen om de uitbreiding van duivenpopulatie ondercontrole te krijgen en een efficiënte strijd aangaan tegen de Aziatische hoornaar en ratten met behulp van signalement en sensibilisering.

98. Het bouwen van kastnestjes voor vogels.

99. De verhoging van interventies van de politiezone en de preventiedienst in kader vandierenmishandeling.

100. Verbod op vuurwerk, tenzij het geluidsarm is.
Contactez-nous
Vous êtes intéressé par notre programme et vous voulez en savoir plus ?
Vous avez des questions concernant notre liste ?
N'hésitez pas, nous vous répondrons de manière claire et précise.
contacter